Mjölkproteinallergi

Mjölkproteinallergi hos barn

Hej och välkomna till min blogg, där jag skriver om min vardag med vår dotter på 7 månader som lider av mjölkproteinallergi. Det är mycket tankar som dyker upp när man får beskedet om att ens bebis är allergiskt, även om vi anade att något inte stod helt rätt till och många frågor; vad får jag äta medan jag ammar, vad får vår dotter äta osv.

Det som gjorde oss uppmärksamma på att något inte stod helt rätt till berodde på att vår dotter hade mycket problem med gaser. Till en början så var det inget vi oroade oss för, BVC försäkrade oss om att många bebisar har detta innan tarmarna har kommit igång och att det blir bättre av sig själv efter ca tre månader.

Vi testade under denna tiden att utesluta vissa livsmedel i kosten som vi trodde att hennes mage kunde reagera på, såsom lök m.m. Vi testade även att utesluta mjölkprodukter under en knapp vecka, för att se om det kunde hjälpa till att göra hennes mage lite bättre.

Fyra månader, ingen förbättring.

När fyra månader hade gott utan någon märkbar förbättring så kände vi att något inte stod rätt till. Vår dotters gasiga mage störde henne alltmer i sömnen och hon vaknade upp i stort sett varje natt gråtandes med uppblåst och gasig mage. Som tur var så fanns Vindy pysventil så vi kunde hjälpa hennes mage på traven.

Utslag i ansiktet, dags för allergitestet

Vi började förstå att något verkligen inte stod rätt till runt fyra månaders åldern då hon blev röd och fick utslag i ansiktet efter i stort sett varje måltid, men väldigt avgränsat till just de områden där hon hade haft mat / gröt. Utslagen försvann av sig själv efter ca en halvtimme och de verkade inte klia/göra ont på henne, men vi tog då kontakt med BVC som tog vår oro på allvar. De skickade en remiss till barn och ungdomsmottagningen dit vi åkte nästa dag. Väl där så fick vår dotter göra lite allergitester, bl.a. för mjölkprotein, men dock utan att visa någon synlig allergisk reaktion. Deras bedömning då var att hon inte var allergisk, utan att det kunde vara en överkänslig mage, men att de inte visste säkert. Vi blev initialt lite besvikna, även om ingen förälder vill att ens barn skall var allergiskt så ville vi ändå ha en förklaring till varför hon har magproblemen, och hur vi kan se till att det blir bättre. Det var oerhört jobbigt att se vår dotter lida av sin gasiga mage och maktlösheten att det inte fanns så mycket vi kunde göra förutom att vänta ut det. Trodde vi…

Timmarna efter allergitestet

När vi kom hem så var det dags för blöjbyte, något som helt förändrade våra liv. Jag upptäckte små röda prickar i blöjan och ringde upp mottagningen, som kunde bekräfta att det är en reaktion på mjölkprotein och att vår dotter led av mjölkallergi. Äntligen fick vi svaret på gåtan, och läkarens råd var att under tre månader helt utesluta mjölkprodukter för vår dotter. Men då jag även ammar så gällde detta även för mig, så på denna banan började vår väg mot ett mjölkfritt liv. Som tur är så innebar inte mjölkallergi att hon är allergisk mot bröstmjölken, men det skriver jag om lite mer längre ner.

Mjölkfria produkter

Då började vår resa mot en mjölkfritt liv. Vi hade väldigt dålig koll på vad det fanns för mjölkfria alternativ, vad man kunde äta och vad man skulle undvika m.m. Så vi bestämde oss för att testa det mesta, så vi gick till butiken i tron att det skulle vara enkelt, men tyvärr så upptäckte vi att det är väldigt dåligt skyltat med mjölkfria produkter.

Som tur är så finns det riktigt bra produkter som man kan ersätta mjölken med, vilket gör att vi fortfarande kan leva ett ganska så normalt liv och äta god mat. Te.x. matgrädden byter vi ut mot ett havrebaserat alternativ, kaffemjölken mot en mandelmjölk m.m.

Därför startade vi denna bloggen, för att dela med oss av våra erfarenheter och hur man kan byta ut mejeri produkter mot mjölkfria alternativ, utan att göra avkall på all god mat som man är van vid. Vi kommer uppdatera bloggen löpande men redan nu så kan ni läsa lite om mitt recept på mjölkfria pannkakor, eller vad jag tyckte om havreglass med chokladsmak

Vi hoppas att vi med våra erfarenheter kan hjälpa andra i liknande situationer med barn som lider av mjölkallergi, och du som läser detta får jättegärna lämna en kommentar eller tips andra som kan vara intresserade.

Som avslutning så tänkte jag skriva lite om mjölkproteinallergi, eller komjölksallergi som är den rätta termen.

Om mjölkproteinallergi och vad man kan göra

Vid mjölkproteinallergi, eller komjölksallergi som är det riktiga namnet så reagerar kroppen på proteinet i komjölken vilket utlöser den allergiska reaktioner och det är därför man behöver utesluta mjölk ur sin kost. Mjölkproteinallergi skall inte förväxlas med laktosintolerans, som innebär att kroppen har en minskad förmåga att ta upp mjölksocker från maten, vilket medför att det inte räcker att byta ut mot laktosfria alternativ.  Det är vanligt att allergin visar när barnet övergår från modersmjölk till välling, gröt m.m som oftast innehåller mjölkprotein eller vid kontakt med mjölkprodukter. Dock så kan barnet reagera även när de enbart ammas ifall mamman äter mjölkprodukter.

Den allergiska reaktionen för vår dotter började med en väldigt gasig mage från i stort sett födseln, eftersom jag åt mjölkprodukter så misstänker vi att mjölkproteinet kan ha övergått till bröstmjölken och därav bidragit till hennes gasiga mage. Vid 3-4 månaders åldern visade sig allergin genom kraftigt röda utslag på kroppen på de områden där mat/gröt (innehållande mjölk) hade varit i kontakt.

Vi hade tidigare diskuterat gasigheten med BVC men då det är vanligt att bebisar har det upp till tre månaders ålder så ansåg de inte att det inte var något att oroa sig för än. Men efter att hon fick så kraftiga utslag så tog vi kontakt med vår BVC, som skickade en remiss för att göra allergitestet.

Idag så mår vår dotter mycket bättre, vi lever en helt mjölkfri kost och det känns helt fantastiskt. Även fast vi hade slutat med mjölkprodukter så tog det ca en månad innan vi ens såg något resultat, och i dags så är hon i stort sett symptomfri från sin allergi. Vårt råd till andra föräldrar i samma situationer som skall genomgå en mjölkfri period är att hålla ut och vara tålmodiga, förhoppningsvis blir det bättre.

Misstanke om mjölkproteinallergi?

Om man misstänker att ens barn är känslig mot mjölkprodukter eller får allergiska reaktioner i kontakt med produkter som innehåller mjölk så är vår rekommendation att ta kontakt med vården relativt omgående. Vi pratade med BVC som skickade en remiss för att allergitester, men även sjukvårdsupplysningen 1177 kan hjälpa att guida än i rätt riktning.

Här är följer en länk till 1177.se där man kan läsa på lite mer om mjölkprotein/komjölksallergi, Komjölksallergi, 1177 – Vårdguiden

 

Som sagt, det vore jättekul att höra ifall det finns fler som är i samma situation som oss, så lämna gärna en kommentar och dela med er av era upplevelser, så kan vi tillsammans hjälpa andra som föräldrar i samma situation.

Mvh Anna, Daniel & Agnes 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *